O nama


Udruga Fotosajam osnovana je 18. rujna 2013. a u registar udruga upisana je 7. studenog iste godine i time je na sebe preuzela organizaciju fotosajma kako bi se maksimalno poboljšala organizacija sajmova dok je udruga Svijet fotografije trenutno neaktivna.

Početak fotosajma povezan je udrugom Svijet fotografije i pokretanjem portala Svijet Fotografije koji je zamišljen kao mjesto na kojem će se objavljivati članci i radovi naših članova te objavljivati novosti iz svijeta fotografije, kao nezaobilazno mjesto za sve fotografe bilo amatere ili profesionalce.

Osnivači udruge Svijet fotografije su Goran Katić, predsjednik udruge, Vedrana Magjarević, dopredsjednica udruge i Ivan Bajlo, tajnik udruge, a udruzi se priključio i Domagoj Greget, u ulozi glasnogovornika udruge.

Ubrzo nakon osnivanja udruge Svijet fotografije, Goran Katić i Ivan Bajlo započeli su rad na pokretanju Međunarodnog fotosajma u Hrvatskoj. Ideja o organizaciji fotosajma je došla na nagovor g. Milana Radulovića, osnivača beogradske Foto berze koja je nastala po uzoru na Foto burze u Beču i Pragu, Fotoantike u Ljubljani i mnoge druge koje ima dugogodišnju tradiciju.

Primjeri fotoburzi:

[info-list]
[li]Bečka fotoburza – raspored europskih foto burziraspored foto burzi po njemačkoj[/li]
[li]Fotoantika – s više od trideset godina tradicije, ljubljanska Fotoantika je jedan od najstarijih sajmova u regiji[/li]
[li]Beogradska foto berza[/li]

[li]Fotomercato Sacile[/li]

[li]Fotograficabeurs – najveća europska Foto burza u Nizozemskoj, raspored sajmova uokolici[/li]

[li]Bièvres International photofair – foto burza pored Pariza koja traje dva dana početkom lipnja[/li]
[/info-list]

Od svojih početaka do današnjih dana Međunarodni Fotosajam je svake godine bilježio porast posjetioca i izlagača tako da je danas ta brojka veća od 1000 posjetioca i 40 izlagača iz svih krajeva Hrvatske ali i iz drugih država.

Početnu lokaciju sajma u Pučkom otvorenom učilištu prerasli smo početkom 2012 godine kada smo našli lijep prostor u Green Gold centru po povoljnoj cijeni i napokon smo dobili mogućnost dugoročne suradnje kako bi se unaprijed znali datumi za buduće fotosajmove što prije toga nije bilo moguće, ali nažalost uprava centra je iz financijskih razloga prostor odlučila prenamijeniti u urede pa smo bili prisiljeni potražiti novi prostor za 11. fotosajam. Novi prostor je pronađen u Hypo centru, u dvorani Kornati gdje smo dogovorili suradnju za slijedeća 3 sajma, odnosno do kraja 2013 godine.

14. fotosajam se ponovno preselio ovaj put u prostorije hotela Esplanade čime smo nadam se uvelike olakšali dolazak javni prijevozom a pogotovo vlakom. :-)

Osim organizacije fotosajma u Hrvatskoj, ove godine u ožujku napravili smo prvi fotosejem u Sloveniji, koji unatoč za hrvatske pojmove izoliranoj lokaciji imao 500 posjetioca i veliki broj izlagača iz Austrije, Italije i naravno, Slovenije.

Htjeli bi se pohvalili da tokom godina održavanja Fotosajma, surađivali smo sa većim brojem fotografskih udruga i organizacija poput Fotomaratona, Fotografija.hr, Hrvatska udruga fotografa,  Foto sekcija KSET-a, dr. Organ Vida, Foto sekcija Doma za ovisnike Zajednice Susret itd…

Financijski fotosajam pokriva svoje troškove, a nama nije ni bio cilj fotosajma da ostvarujemo profit već ponuditi i izlagačima i posjetiocima što bolje uvjete kako bi ljubitelji fotografije imali mjesto na kojem mogu što povoljnije doći do opreme.

Većina izlagača ne propušta niti jedan sajam što najbolje govori o njegovoj kvaliteti, s obzirom na smiješnu cijenu izlaganja moguće je ponuditi znatne popuste posjetiocima na obostrano zadovoljstvo.

Planova za budućnost uvijek ima, ali trenutno nam najveći problem predstavlja nedostatak prostora u kojem bi udruga mogla djelovati i financijska situacija koja nam nimalo ne pomaže u ostvarivanju željenih planova.