Program 11. Međunardnog fotosajma


Program 11. Međunarodnog fotosajma:

[arrow-list]
[li]10:30 – 12:00 Vrhunske fotografije pejzaža iz vlastitog dvorišta, u 7 lakih koraka.

Mnogi misle da se prekrasne fotografije pejzaža mogu napraviti samo na mjestima koje je priroda posebno obdarila ljepotom poput Plitvičkih jezera, Kornata, Velebita ili neke druge prirodne znamenitosti. No, je li to baš tako? Na ovom predavanju želimo prikazati da i “običan” krajobraz iza vašeg dvorišta može postati nešto čudesno uz malo više truda i fotografske vizije. To ćemo prikazati uz pomoć vlastitih fotografija nastalim u krugu od tridesetak kilometara od mjesta u kojem živimo. Predavanje je podijeljeno u dva dijela, u prvom ćemo prikazati različita mjesta na kojima se mogu raditi pejzažne fotografije, različita vremena dana i noći, nešto o pravilima i kako ih kršiti te o samoj pripremi za fotografiranje. U drugom pak ćemo dijelu prikazati naprednije tehnike fotografiranja koji uključuju dugu ekspoziciju, infracrvenu fotografiju, panorame, uporabu filtara, itd. Sve ove napredne tehnike ćemo i ilustrirati osim samim fotografijama i slikama procesa obrade fotografija.

Za kraj ćemo ostaviti kratke prijedloge kako pripremiti fotografije za kvalitetniju prezentaciju. Dakle, kad pretvoriti fotografiju pejzaža u crno bijelu, kad posegnuti za drugačijim izrezom fotografije ili jednostavno kako dobiti fotografiju koja ima one boje i izgled kakav viđate u najboljih pejzažnih fotografija.

Predavači:
Davorin Mance. Izlasci i zalasci sunca, čamci i stijene okupane riječnim tokovima Drave i Mure zabilježeni u c/b ili kolor tehnici, kratkom ili dugom ekspozicijom njegovi su glavni motivi. Potpredsjednik fotokluba Čakovec, predaje na radionicama Osnove digitalne fotografije te pejzažnim radionicama. Do sada je sudjelovao na nekoliko zajedničkih izložaba te na salonima Vinkovci, Maribor i Zagreb.

Filip Lučin je zaljubljenik u pejzažnu fotografiju, voli široke krajolike jakih boja, radi IC fotografiju i duge ekspozicije. Dosad je sudjelovao na više skupnih izložaba. Tajnik je Fotokluba Čakovec te predavač na radionicama Osnove digitalne fotografije i pejzažnim radionicama u organizaciji fotokluba.

[/li]

[li]12:15 – 13:15 Na višku digitalne revolucije – analogna kontrarevolucija

Digitalna revolucija donijela je puno dobrih stvari ali i gurnula nas u estetiku, koju umjesto fotografa kreiraju inženjeri u Japanu. Predavanje osobna je priča fotografa, koji je isprobao pionirske tehnike fotografije, i zaprepašten shvatio da su puno kvalitetnije nego suvremena fotografija 21.stoljeća! Na ‘ višku’ digitalne revolucije događa se analogna kontrarevolucija, koja producira iznimno zanimljive radove i unosi svježinu u ovu monotonu monokulturu suvremene fotografije. Na predavanju budu predstavljene: tehnika mokri koloidij na staklu i veliko-formatna fotografija na film.

Predavač: Borut Peterlin diplomirao je u Pragi na FAMU, stipendist je Benettove i Toscanijeve Fabrice i postdiplomski diplomant na London College of Printing. Bivši je urednik tjednika Mladina, fotourednik mjesečnika Global, samostalni fotograf a najviše od svega-umjetnik. U zadnje vrijeme bavi se sa tehnikom mokri koloidij na staklu, a u suradnji sa Muzejem suvremene povijesti u Celju pokušava oživjeti več davno zaboravljene tehnike fotografiranja.[/li]

[li]13:30 – 14:00 Canon prezentacija:
EOS 25 godina
Što je pokrenulo Canon da se razvija u FF smjeru
Glavne karakteristike EOS-a 6D
80 mil. Objektiva[/li]

[li]14:15 – 14:45 Epson – tehnologija iz zemlje Samuraja, CISS foto pisači i Digigraphie – program certificiranog ispisa[/li]

[li]15:00 – ∞  Mare Milin: (Auto)portret – rad sa svjetlom, prirodim i umjetnim, estetika portreta, rad i odnos s modelom, emocija.[/li]

[/arrow-list]

Uskoro više detalja